Slakt

Vid gårdsslakt är det tyvärr vanligt förekommande med flåhål & knivmärken (revor) i lädret. Dessa skador på skinnet förvärras i många fall under beredningsprocessen eftersom lädret då redan är försvagat. För att undvika det och för att få ett fullgott slutresultat bör man dra av skinnet, manuellt eller med hjälp av avdragare.

Saltning

Ett välsaltat skinn är en förutsättning för ett lyckat slutresultat. Det är också viktigt att saltningen sker i rätt tid. Om saltningen är bristfällig eller sker för sent är risken stor att skinnet blir surskadat (kala fläckar där ullen har lossnat). Följer ni punkterna nedan kommer vi att kunna leverera en slutprodukt som både vi som beredare och ni som kund kommer att vara nöjda med.

1. Efter att skinnet är avtaget skall det svalna innan det saltas – spola gärna med kallvatten för att påskynda avkylningen.
2. Sträck ut skinnet ordentligt och lägg det med lädersidan uppåt – rensa i den mån det går från fett och köttrester – använd inte kniv!
3. Ta bort svansar och sprätta upp ben vid behov för att underlätta saltningen.
4. Salta med ca 3-5 kg stensalt/skinn och var noga med att få ut saltet i ett jämnt lager över hela skinnet – även i ben, sidor och nacke
5. Lägg inte mer än 5 skinn på varandra – det gör alltså inget att ullen ligger i salt.
6. Låt ligga i minst 10 dagar – är skinnen omhändertagna enligt ovanstående råd kan de ligga mycket länge utan att ta någon skada. De bör dock ligga svalt - under 12 grader

Paketering av skinn

Det är tyvärr vanligt förekommande med dålig respektive överemballering vid frakt av råa skinn till oss. Läs därför gärna igenom punkterna nedan så hjälper du oss att hålla våra leveranstider och låga priser.

OBS!! Skinnen skall ha legat väl saltade i 10-14 dagar innan de skickas in till oss.

 

1. Lyft skinnet så att löst salt rinner av
2. Vik skinnet längs ryggen med lädret inåt och vik ihop det. (knyt/tejpa inte runt skinnet)
3. Lägg 3-4 skinn i varje plastsäck – knyt säcken löst
4. Lägg säcken i en kartong – extra säkerhet om plastsäcken skulle läcka
5. Lägg följesedeln i en tätt försluten plastficka och fäst den väl synlig utanpå kartongen
6. Vid fler än ett kolli skriv te.x 1/3, 2/3 osv utanpå kartongerna så att vi vet att sändningen består av flera kolli. Det händer att de olika kollina kommer ifrån varandra.
7. Skicka - tänk på att varje kolli ej får överstiga 20 kg.

Vi rekommenderar Schenker, DHL eller Postnord som alla har en smidig lösning i form av ombudspaket för privatpersoner eller företag utan kundnummer. Vi hämtar i princip dagligen paket hos ombud.

Välj Preem Tranås som ombud för Postnord

Eurogroom Tranås som ombud för  DHL

Mekonomen Tranås som ombud för Schenker

Om man inte väljer de ombud vi rekommenderar ovan finns risk att paketet returneras till avsändaren.

 

Fraktbolagen har börjat tilläggsdebitera frakt av råa skinn som är dåligt emballerade. Detta p.g.a. att råa skinn klassas som farligt gods då de kan förstöra annan last som samtransporteras. Vid sändning av skinn på pall skall skinnen därför ligga innanför pallkragar med plast eller kartong i botten för att undvika läckage och en dyrare fraktkostnad än nödvändigt.

Tänk på att skinnen skall ha legat väl insaltade i minst 14 dagar innan ni packar dem.


1. Lyft skinnet så att löst salt rinner av
2. Vik skinnet längs ryggen med lädret inåt
3. Lägg plast i botten på pallen och därefter kartong som kan suga upp ev. vätska
4. Bygg upp med pallkragar allteftersom pallen blir högre
5. Avsluta med ett lock av plywood eller masonitskiva
5. Banda pallen med ex.vis spännband
6. Lägg följesedeln i tätt försluten plastficka och lägg väl synlig överst i pallen
7. Skicka

 

Räkna med att ett rått skinn väger ca 4 kg, 1 pallkrage väger ca 8 kg och en torr EU-pall väger ca 22 kg.

Är godset emballerat enligt ovanstående beskrivning kan ni också få hjälp med att boka transporten av oss. Läs mer under Mottagarfrakt

 

  1. Lyft skinnet så att löst salt rinner av
    2. Vik skinnet längs ryggen med lädret inåt
    3. Lägg 3-4 skinn i varje plastsäck – knyt säcken löst
    4. Märk upp säckarna tydligt med Namn & Tel.nr
    5. Välkommen!

Om du lämnar in skinn utanför våra öppettider så står det en pall mad pallkragar utanför vår port för skinninlämning. Lägg säckarna i pallen och lägg följesedeln i en plastficka och lägg ihop med skinnen. Det finns följesedlar, plastfickor och märkmaterial i brevlådan bredvid pallen.

 

Vi hoppas väl alla att sommaren blir varm och skön. Blir den det är det extra viktigt med saltningen och förvaringen av skinn som skall förvaras hemma över sommaren. Här kommer några viktiga saker att tänka på.


1. Se till att salta skinnet rikligt så fort det har svalnat. Det går att påskynda nedkylningen av skinnet genom att spola det med kallt vatten.
2. Förvara skinnet så svalt som möjligt – ej över 12 grader.
3. Man kan frysa in skinnet om man inte har möjlighet att förvara det svalt men då måste det ske efter att man saltat det och saltet har fått verka i minst 12 timmar. SKAKA INTE AV SALTET!!
4. Ta ut skinnet ur frysen ca 1 vecka innan du skall skicka in det. Strö med färskt salt under tiden skinnet tinar. Låt det ligga plant med salt på minst 1 vecka innan leverans till oss.