Vi erbjuder olika typer av beredning för dina fårskinn & lammskinn.

Vilken typ av beredning skall jag välja? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. Oftast ställer vi då en motfråga. Vad skall skinnet användas till?
Med hjälp av de korta beskrivningarna på de olika beredningsalternativen hoppas vi kunna hjälpa er i ert val. Skulle ni trots allt vara osäkra kan ni låta vår duktiga personal på råskinnslagret göra valet åt er, genom att de bedömer vilken typ av beredning som varje individuellt skinn är mest lämpat till. Detta görs enklast genom att på följesedeln kryssa ”Önskar hjälp med val av lämpligaste beredning”.

Pälsberedning – 18mm tvättbart

Pälsberedning innebär att skinnet under beredningen klipps till 18mm samt slipas på lädersidan. Skinnet blir tvättbart och möjligt att färga på både ull- och lädersida.

Denna typ av beredning är vanlig på skinn som är tänkta att användas för sömnad av plagg, småhantverk, möbelomklädning m.m.

Vegetabilgarvad EKO-Pläd – 35mm

EKO-Pläden passar mycket bra som dekorationsskinn. Den klipps på 35 mm och slipas på lädersidan. Vegetabilgarningen innebär att man använder en kombinationsgarvning av tara (vegetabilgarvämne) och syntetiska garvämnen (fetter) som ger ett mjukt och härligt skinn med en vacker, crème-färgad lädersida. Det vegetabilgarvade skinnet går inte att färga, varken på ull- eller lädersidan.

Skinnet blir biologiskt nedbrytbart och går att kemtvätta.

Plädberedning – 35mm tvättbart

Plädberedning innebär att skinnet under beredningen klipps till 35mm samt slipas på lädersidan. Skinnet blir tvättbart och möjligt att färga på både ull- och lädersida.

Skinn med denna typ av beredning kallas även för babyskinn och används precis som namnet antyder till babys att ha i vagnen eller vaggan. Dessa skinn är också utmärkta att ha som dekorationsskinn på golv eller i favoritfåtöljen. Även hantverkare och körsnärer har på senare tid börjat använda sig av de plädklippta skinnen.

Dess breda användningsområde har gjort att denna typ av beredning är den allra vanligaste idag.

Tvättbar Mattberedning – oklippt

(med slipad eller oslipad lädersida)

Mattberedning innebär att skinnet inte klipps under beredningen utan behåller sin fulla ulllängd. Dessa skinn varken kardas eller klipps i beredningen vilket gör att kraven på råvaran till mattberedning är mycket höga. För ett lyckat slutresultat på mattskinnen krävs skinn som är rena från hö och halm samt att de inte är toviga. Skinn med kardborrar i ullen går absolut inte att bereda som oklippta. På de slipade mattskinnen är kraven dessutom att de inte har längre ull än 10 cm. Vi har som policy att inte mattbereda skinn som vi inte anser lämpliga till det och våra kunder har visat stor uppskattning för denna service. Vill man inte att vi sorterar om skinnen efter bedömning, bör detta framgå på raden ”övriga önskemål” på vår följesedel.

Vi brukar inte rekommendera eller sortera skinn med mörk och finfibrig ull till slipade mattskinn eftersom slipdammet som fastnar i ullen blir väldigt synligt på de mörka skinnen. 

Ett mattberett skinn är mycket vackert som dekoration på golvet men inte speciellt lämpligt att sitta på. Anledningen är att den långa ullen lätt filtar ihop sig efter en tids ”nötande”. Något som blivit mycket populärt på senare tid är att använda sina mattberedda skinn till att tillverka halsdukar, även kallade boor.